Täällä sateen ja tuulen keskellä on ollut aikaa miettiä koti-ikävää. Luonnollisesti kyseinen ilmiö nousee pintaan juuri silloin kun muutenkin ottaa päähän kaikki asiat. Ja kun ottaa päähän, asiat saa aika usein suhteettomat mitat (olipa kyseessä mikä asia tahansa). Ja sitten pitää tietenki ylireagoida,huutaa, parkua ja märehtiä itsesäälissä niin kauan että alkaa kyllästyttää tai naurattaa koko tilanne. Sitten voikin tulla pois peiton alta ja alkaa odotella että turvotus laskee silmissä...

Tuo koti-ikävä on siinä mielessä hankala juttu kun mulla ei ole konkreettista kotia mitä ikävöidä. (Ja ajatus "kodittomuudesta" on muuten mainio pökkö pesään kun ahdistaa jo valmiiksi ;) Oma koti-ikäväni kohdistuukin ennen kaikkea ystäviini, perheeseen, Kajaaniin, musiikkiin (kone soittaa valikoiden muutenkin suppeata valikoimaa) ja epämäräisiin aikoihin ja paikkoihin Helsingissä. Mutta niinhän se taitaa olla että nuo (tärkeät) asiat on niitä joita pitääkin ikävöidä eikä siihen "kotia" tarvita. Tai paremminkin niin että nuo asiat ovat koti. On koti siellä missä rakkaus laulaa Pelle ja niin laulan minäkin.

Tähän eloon täällä Blankenheimstraatilla alkaa tottua aika hyvin. Ventovieraista ihmisistä on tullut osa arkea jopa siinä määrin että on outoa jos joku ei ole kotona. Onkohan tännekkin joskus jonkun sortin ikävä?

Muita asioita mitä kaipaan Suomesta löytyy myös muutamia. Sattuneesta syystä ekana tulee mieleen vessanpönttö. Täkäläiset pöntöt on todella oudosti suunniteltuja! Olisi jollekkin nuorelle suunnittelijalahjakkuudelle kysyntää hollantilaisessa vessanpönttöpisneksessä. En jaksa analysoida sen tarkemmin, kakkajuttuja tulee puhuttua ilmeisesti muutenkin liikaa. Tulkaa itse ottamaan selvää jos kiinnostaa. (Ja se sattunut syy on dinosaurusten aikaisen vessanpöntömme burn out.)

Ruisleipä on tietenkin pakko mainita. Täällä on jonkin näköistä Euroshopper -ruisleipää mutta se on kaukana normaalista. Vähän niinku pettuleipää söis. Niinku meillä Kainuun nälkämaassa konsanaan.

Normaalit baarit on aika harvassa täällä. On hienoja kahviloita, sormipystyssä baareja tai coffee shoppeja. Minä haluan kunnon kapakan! Ja tilata ja maksaa saman tien baaritiskillä. Ja täkäläisissä paikoissa saa polttaa myös tupakkaa, äkkiä siihenkin kieltoon Suomessa tottui. Tämmöinen vanhempi täti tulee helposti huonovointiseksi tupakansavussa... No onneksi hollantilaisilla on tähänkin ongelmaan lievitys, kahden desin tuopit. Naurettavaa ja epäkäytännöllistä! Nimimerkillä: Peräänkuulutan puolen litran tuoppeja ja suomalaisia pubeja...

Lounas on täälläpäin aika tuntematon käsite, ainakin koulumaailmassa. Nämä vetää lounasaikaan keksejä! Ja juotavaa jogurttia(lue:jukurttia). Aina kun tauko lähestyy alkaa kuulumaan kammottava rapina ympäri luokkaa kun keksipaketteja(suolaisia ja makeita) kaivellaan esille. Suomalaisena opiskelijana on tottunut mättämään 11-12 välillä ittensä vyörymiskuntoon koulun ruokalassa hintaan kakskolmeviis! Ja täällä syöt  keksejä.

Yksi iso asia mitä on tullut ikävöityä on kirjasto. Täälläkin toki moisia on mutta ei suinkaan ilmaisia käyttää. Ensimmäisenä päivänä Deventerissä menin onnellisena kirjastoon hakemaan kirjastokorttia. Totesivat että 55 euroa/ 50 kirjaa. Järjetön hinta!  Tai ainakin näin suomalaiselle kun ilmaista kirjastoa on pitänyt itsestäänselvyytenä. (Samoin kuin ilmaista kouluruokaa, täällä  ala-asteikäiset menee kotiin ruokatunnilla-tai syövät  keksejä.)

Hyviäkin puolia tosin löytyy tästä maasta. Pyörätiet ja pyöräily, kanaalit, vanhat rakennukset, halvempi ruoka, olut ja viini kaupoissa, englanninkielentaitoinen väestö, lyhyet välimatkat, edulliset junat, juusto, hyvä olut, Amsterdam....Ja siitä kuuluisasta hollantilaisesta suvaitsevaisuudesta vielä. Eräs opettajamme Frank sanoi että tyypillinen hollantilainen juttu (tulppaanien ja tuulimyllyjen lisäksi) on hollantilaiset ihmiset, jotka luulee olevansa niin hemmetin suvaitsevaisia mutta tosiasiassa ovat jotain ihan muuta. Voipi olla. Sitä alkaa itekin uskoa niihin stereotypioihin :)  Minäkin olen elävä suomalaisuuden stereotypia täällä......

Täältä tähän. Ja nyt kaikki nautiskelemaan suomalaisesta vessanpöntöstä, baarista, ruisleivästä, lounaasta ja kirjastosta! Niin ja ystävistä perheestä, Kajaanista, Helsingistä ja musiikista. Vapaavalintaisessa järjestyksessä, alstublieft.